Svampinfektioner

Svampinfektioner kan drabba i stort sett hela kroppen, men underlivet är ett känsligt område och drabbas oftare än andra kroppsdelar. Svampinfektioner i underlivet eller svamp i underlivet som det ofta kallas är ett av de vanligare underlivsbesvären hos kvinnor. Även män kan drabbas, men det är inte särskilt vanligt. Det uppskattas att ungefär 75% av alla kvinnor kommer att drabbas av svampinfektion i underlivet minst en gång i livet. Svampinfektioner är i regel lätta att behandla, och ett bekvämt sätt få rätt medicin är att använda en onlineklinik där man får hjälp med diagnos och får rätt läkemedel utskrivet och hemskickat.

Varför får du svamp
Det är jästsvampar som lever på huden som ligger bakom svampangrepp i underlivet. Hudlevande svampar kallas ofta för dermatofyter eller hudsvampar. I normala fall lever dermatofyter i symbios med kroppen, men kan undantagsvis angripa exempelvis hud eller slemhinnor. En vanlig anledning till svampinfektioner är att dermatofyterna ökar stort i antal och börja angripa huden. Svampangreppet leder till besvär och obehag som klåda och irritation.
Hudsvampar finns i många sorter, men den sort som orsakar mest svampangrepp i underlivet är Candida Albicans.

Symtom
Svampinfektioner är ofarliga och läker ut sig själv. Men det kan ta lång tid och föra med sig besvärliga symtom.

Vanliga symtom som förekommer i samband med svampinfektioner i underlivet:

  • Klåda eller sveda på eller runt slidan samt omgivande hud
  • Irritation eller rodnad runt vaginan
  • Smärta i samband med samlag kan förekomma
  • Slemhinnorna i underlivet kan svullna upp
  • Flytningar kan förändras. De kan bli vattniga eller vitaktiga och tjocka. Konsistensen kan förändras och bli gryning. Doften påverkas generellt inte särskilt mycket, men kan lukta något syrligt

Behandling och mediciner
Man kan behandla svampinfektioner på många sätt. Det finns receptfria medel såväl som receptbelagda läkemedel. Vilket som passar bäst beror på hur allvarliga besvären är, hur snabbt du vill ha resultat samt vad läkaren bedömer vara lämpligt.

Receptfria medel är skonsamma att använda och finns vanligen som salva/kräm eller slidpiller. Medlen innehåller ofta en substans som hämmar eller dödar svampen. Detta lindrar symtom samt påskyndar läkningen. Receptfria medel är bra för att lindra symtom och påskynda läkningen.

Receptbelagda läkemedel är mer potenta och effektiva. Detta är att föredra när du vill ha snabb lindring och läkning samt fungerar även mot allvarligare svampinfektioner. Receptbelagda kurer kan även vara nödvändiga om receptfria medel inte fungerat. Läkemedlen innehåller oftast svampdödande substanser som exempelvis Azoler. Substanserna dödar dermatofyterna som orsakar svampinfektionen samt ger snabb och effektiv lindring. Vidare förkortas läketiden avsevärt. Receptbelagda mediciner finns i en mängd formuleringar, men de tre vanligaste är piller, salva samt slidpiller.

Läkemedlen har få biverkningar och är säkra att använda, men är samtidigt mer potenta än receptfria medel. Läs bipacksedeln och all information om medicinen noggrant för att undvika potentiellt besvärliga konsekvenser.
Två populära och effektiva läkemedel mot svampinfektioner är Daktar och Diflukan.

Daktar kräm innehåller mikonazol som bekämpar svampen som ligger bakom infektionen. Läkemedlet formuleras som kräm. Det är ett väldigt effektivt läkemedel mot svampinfektioner och reducerar obehagliga symtom snabbt. Daktar är dessutom väldigt bra för att behandla återkommande svampinfektioner. En kur kan sträcka sig över 7,10 eller 14 dagar.

Diflukan innehåller flukonazol som dödar svampen som orsakar infektionen. Diflukan intas i form av piller. Det är en engångsbehandling, det vill säga att dosen intas bara en gång. Under gynnsamma förutsättningar kan du se resultat redan 24 timmar efter intag. Även män kan använda Diflukan mot svampinfektioner.