Mycoplasma

Mycoplasma är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Mycoplasma Genitalium. Allvarliga komplikationer är sällsynta, men kan vara problematiska. Kvinnor kan få infektioner i äggledarna, livmoderinflammation, utomhavandeskap samt bäckeninflammation. Män kan drabbas av bitestikelinflammation samt prostatit.

Smitta och diagnos
Bakterien sätter sig främst i slemhinnor i underlivet samt i urinröret. Den överförs främst när slemhinnor kommer i kontakt, men kan även överföras via sperma eller slidsekret. Samlag är den vanligaste orsaken till smitta. Det är inte välkänt hur lätt det är för bakterien att spridas via analt samlag.

Diagnos görs säkrast med test för mycoplasma, som kan köpas på apotek eller utföras på vårdcentral, ungdomsmottagningar, hudmottagningar samt sex och samlevnadsmottagningar. Man kan även få rätt medicin utskriven och hemskickad via onlinekliniker, där man får både konsultation med läkare och läkemedlet hemskickat. Fördelen här är att du sparar tid och får medicinen hemskickad, och priset brukar börja från 800 kronor inkluderat medicin.

Symtom
Alla som smittas visar inte symtom. Upp till 50% av alla smittade är symtomlösa. Tecken på infektion av Mycoplasma Genitalium kan dessutom vara vaga eller vara mycket lika andra könssjudomar som klamydia. Det är därför en bra ide att testa sig för mycoplasma i samband med att man testar sig för klamydia eller andra könssjukdomar.

Om symtom upplevs framträder de vanligen mellan 1 till 3 veckor efter smittotillfälle. Män och kvinnor kan uppleva lite skilda symtom:

Symtom för män:

  • Flytningar från urinrör
  • Ont i pungen
  • Smärta eller sveda i samband med urinering

Symtom för kvinnor:

  • Förändrade flytningar
  • Sveda vid urinering
  • Irritation / klåda i underlivet
  • Ont i nedre delen av magen
  • Rubbad mens och mellanblödningar

Både män och kvinnor kan uppleva smärta i samband med samlag.

Behandling
Infektionen är lätt att behandla och det finns effektiva läkemedel mot Mycoplasma Genitalium. Antibiotika är det vanligaste läkemedlet och det räcker oftast med en kur för att åtgärda besvären.

Antibiotikan Azithromycin erbjuder snabb och effektiv behandling och är ett utmärkt alternativ för att bli av med mycoplasma samt en del andra könssjukdomar. Azithromycin behöver bara intas vid ett tillfälle och fungerar genom att hämma och döda bakterien