Könsherpes (Medicin och fakta)

— Översikt av mediciner och behandlingar mot könsherpes —


Aciklovir

Famvir

Valtrex
Innehåll
Receptbelagd: Ja Ja Ja
Aktiv substans: Acicklovir stada Valaciclovir Famciclovir
Form: Tablett Tablett Tablett
Läkemedelsbolag: Actavis Gsk Novartis
Om behandlingen
Genital herpes: Ja Ja Ja
Oral herpes: Ja Ja Ja
Bältros: Ja Ja Ja
Smärtlindring: Ja Ja Ja
Förebyggande: Ja Nej Nej
Minskar herpessmitta: Ja Ja Ja
Behandling: 4tab/dag i 5dgr 3tab/dag i 7dgr 3tab/dag i 7dgr
Dos: 800mg, 200mg 500mg, 250mg 500mg
Produktinformation
Pris från: 438 kr 1430 kr 815 kr
Besök onlineklinik: Aciclovir Famvir Valtrex

Sammanfattning av läkemedel mot könsherpes och vanlig herpes:
Aciclovir – Famvir – Valtrex
 
Aciclovir
Aciclovir lindrar,behandlar och förhindrar mun och könsherpes och bältros. Vi medicinering i samband med ett herpesutbrott minskas besvären förknippat med herpesblåsorna samt att själva sjukdomsförloppet förkortas. För att uppnå maxmailt resultat är det viktigt att i ett tidigt skede av herpesutbrottet påbörja medicineringen. Aciklovir skiljer sig mot de andra herpesmedicinerna genom att vara särskilt lämpad att använda i förebyggande behandling i syfte att minska risk för herpesutbrott. Det kan vara användbart att alltid ha en dos aciklovir tillgänglig vid situationer när man absolut inte vill ha herpesutslag.
 
Famvir
Famvir skiljer sig från övrig herpesmedicinering genom att vara särskilt snabbverkande när medicinering sätts in i tidigt skede vid herpesutbrott. Man har kunnat påvisa att i vissa fall har herpesutbrott kunnat hejdas på mindre än 24 timmar när Famvir behandling påbörjats vid första tecken på herpesutbrott. Famvir är vanligt för att behandla könsherpes och skrivs ofta ut för patienter med svåra symtom som lider av sin underlivsherpes. Läkemedlet kan även användas för långtidbehandling men detta kan bli kostsamt då famvir är dyrare än de andra herpesmedicinerna.
 
Valtrex
Valtrex fungerar bäst om du påbörjar medicinering inom 3 dygn efter att dina herpesblåsor uppkommit. Valtrex minskar på ett märkbart sätt symtom och förkortar själva sårläkningstiden. Valtrex fungerar för att förebygga herpes och är en herpesmedicin som kan användas för långtidsbehandling.
 
Könssjukdomar.org rekommenderar:
Acicklovir är ett bra val då medicinen är billig samt ger möjligheten att du kan behandla din herpes i förebyggande syfte till en rimlig kostnad. Denna möjlighet kan vara användbar på brölloppet, semestern eller vid inplanerade framträdanden. Famvir är ett dyrare alternativ och även den mest snabbverkande medicinen. Medicinen kan vara lämplig för dig som har ont av symtomen och snabbare vill ha lindring mot dina herpessår. Valtrex är en medicinering med ett mer bredare antiviral effekt och kan med kliniskt bevisad effekt användas mot bältros, herpes och vattkoppor.

 
Herpes i underlivet är en sexuellt överförbar virussjukdom. Det är en variant av herpes och är generellt en ofarlig sjukdom. Alternativa namn på sjukdomen är genital herpes eller könsherpes.

Genital herpes är en av världens vanligaste könssjukdomar och det uppskattas att bara i Sverige är ungefär 2,5 miljoner smittade. En majoritet av de smittade är symtomlösa och kan smitta men vet nödvändigtvis inte om att de har könsherpes. Det uppskattas av ungefär 25% visar symtom, resten är symtomfria.

Smitta
Könsherpes smittar via hudkontakt och smittorisken är särskilt hög när personen har herspessår eller utslag som vätskar sig. Viruset anses vara smittsamt vid direkt hudkontakt, och mycket smittsamt med kontakt med herpesblåsor och sår. Viruset som orsakar sjukdomen kallas Herpes Simplex typ 2.

Det är teoretiskt möjligt att smittas via indirekt kontakt, men chansen anses vara låg och viruset överlever inte länge utanför kroppen. Så det kan finnas en låg risk att smittas via handdukar, underkläder eller toalettsitsar.

Genital herpes kan överföras från mor till barn i samband med födseln. Detta kan inträffa om kvinnan bär på könsherpes eller har ett utbrott när hon föder.

Efter smitta stannar viruset i kroppen resten av livet och kan inte botas helt. Viruset som som ger upphov till utbrott med blåsor och sår lagras i nervsystemet efter smittotillfälle. Under tiden viruset finns i kroppen kan det orsaka flera utbrott men kan även sättas i inaktivt läge.

Diagnos
En diagnos ställs ofta genom det karakteristiska utseendet på såren eller blåsorna under ett utbrott. Förutom att observera synliga symtom tar man ofta ett prov för att få en helt säker diagnos. Prover för att avgöra om du är smittad av könsherpes kan tas från såren, blodet eller vävnadsprov.

Symtom
Utslag Könsherpes
Så kan herpesutslag se ut

Många som smittas visar inte några symtom alls, och det kan skilja sig mycket mellan individer hur genital herpes visar sig. En del kan gå åratal utan att visa några symtom och sedan få ett utbrott medan andra får många utbrott tidigt.

Om man får symtom i samband med det första smittotillfället kommer det ofta runt 2 veckor efter smitta. Det första utbrottet brukar vara det värsta, oavsett hur lång tid efter smitta det inträffar.

I samband med det första utbrottet brukar man få lite feber samt ont i lymfkörtlar och ljumskar. De första tecken på utslag brukar visa sig som sveda och klåda. Man kan ofta känna som att det bildas en liten kula i eller under huden. Någon dag efter de tidiga tecken bildas det utslag som liknar blåsor. Blåsorna spricker och bildar sår. Stadiet när såren utvecklas brukar vara det smärtsammaste stadiet på utbrottet. Såren brukar vätska sig och svida, risken att smitta andra i detta stadie är extra hög. Såren brukar till slut mildras för att sedan försvinna. Hela processen brukar vara mellan 1 till tre veckor.

Genitala herpesutslag brukar vanligen utvecklas på:

  • Strax innanför eller kring slidöppningen
  • Penisskaftet
  • Pungen
  • Runt anus eller på skinkor eller ländrygg

Efter det första utbrottet kan det skilja väldigt mycket hur många utbrott en person upplever. En del får upp till 5 nya utbrott under året, medan andra aldrig får ett till. Det är därför väldigt svårt att säga hur ofta utbrotten kan komma. Vad som däremot brukar hända är att utbrotten blir både mildare med tiden och minskar i antal i takt med att åren går. Viruset är som mest aktivt under de första fem eller tio åren, och det är under denna tid som utbrotten kommer som oftast. Efter 10 år brukar utbrotten komma allt mer sällan.

Utbrotten kommer oftare när kroppen eller immunförsvaret har sämre motståndskraft. Under perioder när du exempelvis sover dåligt, upplever stark stress eller har depression kan immunförsvaret påverkas och risken att drabbas av utbrott av könsherpes öka.

Behandling
Könsherpes är en ofarlig sjukdom och utbrotten går över av sig själv. Det går inte att bota virusinfektionen, men det går att behandla utbrotten samt förebygga dem. Om smärtan är kraftig kan receptfria smärtstillande lindra besvären.

Det finns effektiva kurer som behandlar och lindrar symtom eller förebygger utbrotten med hjälp antivirala läkemedel. Mediciner bör användas så tidigt som möjligt för att få bästa möjliga effekt, helst inom 24 timmar. De fungerar genom att hämma eller attackera viruset för att läka och mildra besvär. Tre effektiva läkemedel mot könsherpes är Aciclovir, Famvir samt Valtrex.

Aciclovir kan användas i förebyggande syfte samt behandla utbrott. Det mildrar symtom samt kortar ner läkningstiden för utbrottet så att utslagen försvinner snabbare.

Famvir är en effektiv och snabbverkande herpesmedicin. Ska sättas in så tidigt som möjligt i utbrott, helst så fort blåsor börjar utvecklas. Läkemedelet kortar ner sjukdomstiden och kan under gynnsamma förhållanden läka utslagen inom ett dygn. Är utmärkt mot könsherpes med svårare symtom.

Valtrex är ett effektivt läkemedel mot herpes som lindrar smärta och utslag samt förkortar utbrotten. Du bör använda Valtrex inom 72 timmar efter de första blåsorna för bästa effekt. Kan även användas mot bältros och vattkoppor