Kondylom (medicin och symtom)

— Översikt av läkemedel mot könsvårtor/kondylom —

Aldara
Aldara
Condyline
Condyline
Wartec
Wartec
Om innehållet
Verksam substans: Famciclovir Imiquimod Podophyllotoxin
Luktfri: Ja Ja Ja
Tillverkare: Novartis Meda Stiefel
Om behandlingen
Mot könsvårtor: Ja Ja Ja
Mot hudinfektioner: Ja Nej Nej
Resultat inom: 2-4 mån. 1-2 mån. 1 mån.
Formulering: Kräm Gel Kräm
Applicering: 3ggr/vecka 2ggr/dag-3ggr/v. 2ggr/dag
Minskar smittorisk: Ja Ja Ja
Tidigast vårtfri: efter ca 8 v. efter ca 3 v. efter ca 3 v.
Produktinformation
Pris från: 1398 kr 631 kr 667 kr
Innehåll/Storlek: 12 påsar 3,5 ml 3 ml
Länk till nätapotek: Aldara Condyline Wartec

Sammanfattnig av läkemedel mot kondylom och könsvårtor:
Aldara – Condiline – Wartec

Aldara
Aldara är ett bra alternativ om du vill bli av med könsvårtor. Den verksamma substansen i läkemedlet påverkar ditt immunförsvar att angripa viruset som bildar vårtformationerna på och runt könet. De behandlade områdena påverkas genom att frigöra kroppens egna kemikalier (cytokiner) vilka påverkar HPV virusets tillväxt och spridning och därmed hämmar tillväxten av vårtor. Aldara är särskilt aktuellt för de som svarar sämre på behandlingar med Podophyllotoxin (Condyline & Wartec).

Condyline
Condyline är troligtvis den mest snabbverkande medicinen mot könsvårtor. Den verksamma substansen Podophyllotoxin har en stark toxisk verkan på vårtstrukturer orsakade av könsvårtor. Vårtkärnan angrips och ersätts succesivt med friska celler i och med att vårtan dör ut. Även om läkemedlet är snabbverkande bör man ha mycket tålamod när man behandlar HPV utbrott på könet, eftersom det kan ta tid att se resultat. Condyline är ett bra alternativ för dem som tex inte når resultat med Aldara.

Wartec
Wartec är ett bra val för dig som har mer svårbehandlad kondylom som exempelvis runt anus eller i närheten av känsliga slemhinnor. Läkemedlet innehåller samma aktiva ingrediens som condyline. Den stora skillnaden ligger i formuleringen, wartec är mer krämaraktig och torkar långsammare. Detta leder till att den tillför en mindre dos Podophyllotoxin men över längre tid jämfört med condyline.

Könssjukdomar.nu rekommenderar:
Börja med Condyline och påbörja kuren försiktigt för att se hur huden reagerar. Om du får bra respons bör du använda samma läkemedel som längst 3-4 månader. Därefter kan du byta till aldara om du fortfarande har vårtor. Det finns många bra anledningar till att byta läkemedel efter ett tag, men den största skälet beror på att hindra tillvänjning. När du byter läkemedel blir det svårare för HPV-viruset att anpassa sig.

 
Könsvårtor eller kondylom som det även kallas är en de vanligare könssjukdomarna. Det anses vara den vanligaste könssjukdomen i Europa och är mycket vanlig i resten av världen. Sjukdomen är en viral sexuellt överförbar sjukdom, det vill säga att den smittar via virus.

Sjukdomen är inte allvarlig och ger få effekter förutom kosmetiska besvär i form av vårtor i underlivet. Kondylom bör behandlas så snabbt det går för att minska risken att sprida sjukdomen. Om den inte behandlas brukar kroppen besegra viruset och läka ut infektionen. Detta kan dock ta lång tid, i vissa fall tar det över 2 år. Vidare är det inte helt känt om viruset som ger kondylom helt kan läkas. Enligt vissa uppgifter kan viruset besegras av kroppen eller med hjälp av läkemedel. Andra uppgifter pekar på att det stannar kvar i kroppen och är inaktivt, men kan ibland orsaka utbrott.

Smitta och diagnos
Kondylom orsakas vanligen av två sorters virus, HPV-6 och HPV-11. Viruset överförs via kontakt och är särskilt anpassad att angripa underlivet. Kondylom smittar främst via sexuell aktivitet som vaginala, orala samt anala samlag. Det sägs även att sjukdomen kan smitta via indirekt kontakt som via exempelvis kläder och handdukar, men den risken är mycket låg.

Smittorisken anses vara hög vid direkt kontakt, den uppskattas ligga mellan 70-90% vid kontakt vid infekterade områden. Det finns en betydande individuell variation för hur stor risken är att drabbas. Immunförsvaret påverkar smittorisken mycket. Individer som har god motståndskraft mot viruset löper mindre risk att smittas. Om motståndskraften är svag eller om immunförsvaret är nedsatt ökar risken.

Alla utvecklar inte symtom efter smitta, men även om det inte finns några synliga tecken kan de smitta andra. Det uppskattas att runt 50% av alla smittade är symtomfria.

Diagnos ställs genom att observera typiska symtom eller att hos vården undersöka underlivet. Symtomen kan oftast kännas med fingrarna eller är synliga, så det är relativt lätt att ställa en diagnos.

Symtom

Könsvårtor
Exempel på hur könsvårtor kan se ut

Kondylom eller könsvårtor visar sig som vårtor eller vårtlikande strukturer i underlivet. Vårtorna kan variera i form och färg. De kan vara blomkålsliknande eller flata. Färgen på vårtorna är ofta ljusröd eller hudfärgad. De ser ofta ut som små knottror.

Antalet kan även det variera, i vanliga fall kan du få enstaka vårtor några veckor efter smitta. De första vårtorna brukar utvecklas på eller runt förhuden eller runt slidmynningen. Efter de första vårtorna kan antalet växa och blir ganska många, men i de flesta fall får man enstaka till ett par stycken. Vårtorna ger normalt inga obehag men kan klia eller svida om de sitter på penis, runt slidöppningen eller runt analöppningen. Smärta vid samlag eller små blödningar kan även förekomma.

Män kan få könsvårtor på:

  • Förhuden
  • Ollonet
  • Inuti urinrörmynningen
  • Penisskaftet
  • Runt ändtarmen

Kvinnor utvecklar oftast könsvårtor på:

  • Blygdläpparna
  • Urinrörsmynningen
  • I slidöppningen
  • Livmodertappen
  • Området runt ändtarmen

Behandling
Besvären är huvudsakligen kosmetiska och kan behandlas på ett flertal sätt. Generellt behandlar man symtomen och vissa läkemedel kan även hjälpa kroppen på traven att besegra viruset.

Det finns receptfria vårtmedel som Naturasil eller Wartol som agerar mot vårtorna och kan påskynda läkningen. Det kan ta lång tid att bota infektionen med receptfria medel.

Receptbelagda läkemedel mot könsvårtor är effektiva och säkra att använda. De är mer potenta och läker ut infektionen snabbare än receptfria medel. I de flesta fall försvinner vårtorna inom en månad. Ett par populära och snabbverkande läkemedel är Aldara, Condyline och Wartec.

Condyline och wartec innehåller samma verksamma substans och båda är bra alternativ att börja med. Om resultat inte nås inom tre eller fyra månader är kan du prova Aldara. Försök även att inte använda samma läkemedel hela tiden, utan byta efter ett tag för att undvika tillvänjning samt ge HPV-viruset sämre chans att anpassa sig.
Ibland måste man uppsöka vården för att bli av med seglivade könsvårtor om inget annat hjälper. Urologer eller gynekolog kan använda ett par kurer som utförs på klinik. Man kan bränna eller frysa bort vårtorna. Ibland används även laser eller diatermi för att avlägsna vårtor. I vissa fall måste man skära bort dem på kirurgisk väg.