Klamydia (medicin och symtom)

Klamydia är en av världens vanligaste könssjukdomar och är tros vara den vanligast rapporterade i Sverige. Det är något fler kvinnor än män bland de rapporterade fallen, men skillnaden är inte särskilt stor. Bara i Sverige uppskattas det att ungefär 40 000 individer smittas varje år.

Sjukdomen är särskilt utbredd bland yngre människor i åldrarna 18-30. Smittorisken anses vara hög och klamydia är aningen lömsk eftersom många smittade är symtomlösa, det vill säga att de inte uppvisar symtom och kan smitta andra ovetande. Om man misstänker att du har smittats av en könssjukdom som exempelvis klamydia kan man välja att göra läkarundersökning online via ett formulär som man fyller i. Läkaren använder dina uppgifter och kan ge dig en diagnos. Därefter kan du få medicin utskriven och skickad direkt till din brevlåda. Du slipper själva det fysiska läkarbesöket samt apotekbesöket vilket sparar en hel del tid. Läkarbesök online och medicin kostar från 750 kr.

Klamydia kan leda till allvarliga konsekvenser som infertilitet men dessa besvär är inte särskilt vanliga. Men eftersom sjukdomen kan leda till allvarliga komplikationer bör den alltid behandlas så fort det går. Det är därför viktigt att testa sig ofta och behandla direkt efter smitta.

Smitta och diagnos
Klamydia orsakas av en bakterie som kallas för Chlamydia Trachomatis. Bakterien sitter vanligen i slemhinnor i slidan eller urinrör men kan även sitta i ändtarmen. I sällsynta fall kan den sprida sig till testiklarna.
Smitta sker främst via slemhinnor och oskyddat samlag är den vanligaste anledningen. Smitta kan även ske via analsex och oralsex. Inkubationstiden mellan smitta och eventuella symtom är mellan en till tre veckor.

Efter smitta brukar bakterien sätta sig i slidan och urinrör hos kvinnor. Den kan dessutom vandra upp till livmoder och äggledare och orsaka infektioner där.

Hos män sätter den sig i slemhinnor i könsorganet samt urinröret. Bakterien kan även röra sig mot testiklarna och infektera dem.

Det är inte alltid lätt att ställa en diagnos bara utifrån symtom eftersom många är symtomlösa och eventuella symtom kan vara vaga. Det säkraste sättet att ställa en diagnos är om du använder klamydiatest eller kontaktar vården. Om du misstänker att du smittad finns det test som du kan köpa eller beställa på apotek. Vidare finns testerna ofta tillgängliga på kliniker som sex och samlevandskliniker, ungdomsmottganingar samt vårdcentraler. I normala fall tar det en vecka att få svar.

Tänk även på att andra könssjukdomar kan har liknande tecken som klamydia, så det är en bra ide att testa sig för fler könssjukdomar än klamydia när du väl testar dig.

Symtom
Det är inte alltid lätt att veta om du är smittad utifrån observerade symtom. Det är väldigt många som inte uppvisar symtom efter smitta. Det uppskattas att upp till 75% av alla drabbade inte uppvisar några symtom alls eller eventuella symtom är väldigt otydliga. Hur många symtom som uppträder kan skilja sig mycket från person till person, en del får många samtidigt medan andra upplever enstaka eller fåtal.

Symtom som kan uppträda hos kvinnor:

 • Det svider när du kissar. Bland de vanligaste symtomen
 • Illaluktande flytningar. Ett vanligt symtom
 • Mellanblödningar
 • Det kan göra ont i nedre delen av magen
 • Feber
 • Irritation eller klåda i underlivet
 • Svullnad eller värk i leder

Symtom som kan förekomma hos män:

 • Det svider när du kissar. Det vanligaste symtomet för män
 • Flytningar från urinröret
 • Pungen kan svullna
 • Det kan värka i testiklarna
 • Klåda
 • Svullnad eller värk i leder

Behandling
Klamydia är inte särskilt svår att behandla. Sjukdomen kan behandlas effektivt med antibiotika som hämmar eller dödar bakterien. Det behövs sällan mer än en kur för att bli frisk.

Två effektiva och snabbverkande läkemedel mot klamydia är Doxycyklin och Azithromycin.

Doxycyklin är en så kallas bredspektrum-antibiotika och en kur är en vecka lång. Under behandlingstiden ska läkemedlet tas två gånger om dagen.

Ett bekvämt alternativ till Doxycyklin är Azithromycin. Det är en engångsbehandling, det vill säga att den tas en gång och en dos.

Det är mycket viktigt att fullfölja kuren och följa alla anvisningar noggrant för att få bästa möjliga resultat.

Risker
Om klamydia inte behandlas kan du drabbas av allvarliga konsekvenser. Den kanske värsta komplikationen som kan inträffa är infertilitet hos både män och kvinnor.

Kvinnor kan bli sterila eftersom klamydia kan skada äggledare. Vidare kan sjukdomen orsaka skador på livmodern och äggstockar.

Klamydia kan orsaka skador på testiklar och detta kan leda till att sterilitet hos män.

Inflammation i bäckenet är en annat potentiellt besvär som klamydia kan leda till. Typiska symtom för detta är smärta i och runt magen samt hög feber. Det är inte särskilt vanligt, men det uppskattas att upp till 2.5% av alla kvinnor som smittats av klamydia drabbas av inflammation i bäckenet.