Använd kondom

Kondom är ett utmärkt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar samt oönskade graviditeter. Det är även ett av de smididgaste skydden eftersom det inte behövs några tabletter, implantat eller läkemedel. Kondomer finns i alla tänkbara storlekar, färger och smaker.

Kondomer är lätta att använda, de träs på penis innan vaginala eller anala samlag. De kan även i samband med oralsex. Eftersom det finns många sorter är det inte svårt att hitta en storlek eller variant som passar bra.
Det är viktigt att hitta rätt passform och storlek för att få bästa möjliga skydd och bästa möjliga känsla. Kondomer är vanligen gjorda i latex men kan även vara tillverkade i plast för individer som inte tål latex. Kondomer är även behandlade med glidmedel så att de ska vara bekväma att använda och undvika skavande känslor.

Testa alltid så att du hittar rätt storlek och passform. Vidare finns kondomer i olika tjocklekar.

Tjocka kondomer är att föredra om du vill ha extra skydd. Tjockleken gör det mindre troligt att de går sönder. De kan dock ta bort ganska mycket av känslan vilket många tycker är ett stort minus.

Normala kondomer är de som inte är märkta som tunna eller extra tjocka, det vill säga majoriteten av alla som säljs. De ligger något lägre i pris än tjocka eller tunna och erbjuder bra skydd. De går sällan sönder och tar inte bort känslan allt för mycket.

Tunna kondomer är att föredra om du vill att känslan ska påverkas så lite som möjligt. De brukar vara något dyrare. Trots sin tunnhet ger de bra skydd. De är även robustare än vad man kan tro trots sin ringa tjocklek.

Ett bra skydd
Kondomer skyddar väldigt bra mot både könssjukdomar och oönskade graviditeter. Många anser att det är det bästa skyddet. Det är dock väldigt viktigt att kondomen sitter bra och säkert för att ge bästa möjliga skydd. Om du inte satt på den ordentligt eller passformen är dålig ökar risken att den åker av eller spricker.
Skyddet mot graviditet är i stort sett 100%. Såvida inte kondomen spricker eller inte är ordentligt påsatt är skyddet mot graviditet extremt säkert.

Skydd mot könssjukdomar är i väldigt robust. Skyddet är extremt bra mot könssjukdomar som smittas via slemhinnor eller kroppsvätskor. Könssjukdomar som smittar via hudkontakt kan vara lite knepigare. Både genital herpes och kondylom smittar via hudkontakt, och alla områden som inte täcks av kondomen är fortfarande sårbara för smitta. Trots detta anses kondom vara ett bra skydd mot dessa sjukdomar.